ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ STAJ HAKKINDA

 

Staj için gerekli belgeler, staj tarihleri, staj yönergesi gibi bilgilere çmf staj sekmesinden erişebilirsiniz. Aşağıdaki bilgiler özet niteliğindedir. Çmf staj sayfasındaki yönergeyi okumak ve ona göre hareket etmek sizlerin sorumluluğundadır.

 

Başvuru

Staj başvurusunda izlenecek adımlar için fakültemizin özenle hazırladığı Staj Başvurusunda İzlenmesi Gereken Adımlar Sunusu'nu okuyunuz.

Tarihleri yine çmf staj sayfasından öğrenebilirsiniz.

Staj Başvurusunda İzlenmesi Gereken Adımlar Sunusu'nda belirtilen belgelerle firmaya başvurunuz.

Firmadan alacağınız belgeleri staj komisyonuna* imzalatıp sigorta başlatma işlemlerinizi yapınız.

Sigorta durumunuzu kontrol ediniz. Sigortanız yapılmamışsa stajınız geçersiz sayılacağından bu adıma özen gösteriniz.

Staj

Staj defterinizi temin ediniz.

Her günü en az bir sayfaya tükenmez kalemle özetleyip, o sayfayı staj sorumlunuza** imzalatınız.

Staj sonunda/başında defterin kapağındaki onayları da alınız.

Pratik çalışma belgenizi onaylatınız (imza, kaşe).

Pratik çalışma belgenizi kapalı zarfta teslim alınız.

Staj Sonrası

Pratik çalışma belgenizi ve staj defterinizi imza karşılığında ilgili araştırma görevlisine bırakınız.

 

 

GENEL BİLGİLER

  • Stajlar, her biri 30 iş günü olmak üzere 2 ayrı dönemde (2. Eğitim yılının sonundaki yaz döneminden itibaren) yapılır.
  • Staj amirinizin EMO’ya kayıt yaptırabilen bir mühendis olması gerekli. (EMO’ya kayıt zorunlu değil, sadece kayıt yaptırabilir durumda olması yani Elektrik-Elektronik, Elektronik-Haberleşme, Elektrik, Kontrol gibi mühendisliklerden olması gerekli. Makine mühendisi, bilgisayar mühendisi, Teknik eğitim mezunu gibi olamaz)
  • Yaz okulu esnasında staj yapamazsınız. Yaz dönemindeki tüm stajlarda staj defteri ile birlikte transkript gönderilmesi gerekmektedir. Herhangi bir üniversiteden yaz okuluna katılan öğrencilerin yaz okulu başlangıç ve bitiş tarihlerini ve ders programlarını da son staj raporu ile iletmeleri gerekmektedir. Resmî tatillerde staj yapamazsınız.
  • Staj yeri için onay aldıktan sonra, staj belgelerinizi staj başlamadan en geç 10 gün içerisinde teslim etmeniz gerekli.
  • Eğer staj yapacağınız firma hafta sonları da çalışıyorsa, bunu belgeleyip, staj başvuru evraklarıyla birlikte getirdiğinizde bu günler de stajınızdan sayılabilir.
  • Staj defterini ve pratik çalışma belgenizi, staj yaptığınız yaz dönemini takip eden güz yarı yılı başlangıcından itibaren iki hafta içinde muhakkak teslim edilmesi gerekmektedir. Bu konuda esneklik tanınmayacaktır.
  • Staj yapılan gün sayısı bir staj donemi için 10 günden az olamaz, yani geriye sadece birkaç gün dahi stajınız kalmış olsa, en az 10 gün staj yapmanız gerekli.
  • Staj yönergesinin devam zorunluluğu ve mazeretler kısmını dikkatle okuyunuz. Aşağıda özetlenmiştir.

Staj süresi Sigorta Başlatma İşlem Belgesinde öngörülen tarihler arasında yapılır. Ancak;

a) Öğrencinin staja devam edemeyeceğine dair Üniversite Hastaneleri, Devlet Hastaneleri ya da Sağlık Ocaklarından alınmış rapor ile belgelendirilmiş hastalık halleri her staj dönemi için ayrı hesaplanır.

b) Hastalık dışında doğal afetler, ailevi ve diğer nedenler ile staj amirinin yazılı izin verdiği 3 iş gününü aşmayan devamsızlıklar her staj dönemi için ayrı hesaplanır. Bu durumlarda, öğrenciler mazeretli sayılırlar ve Bölüm Staj Komisyonlarının bilgisi olması açısından bu bilgiyi staj defterlerine işlerler. Bu durumdaki öğrencilerin mazeretli sayıldıkları günlerde yaptıkları stajları kabul edilir. Ancak, söz konusu mazeretler dışındaki nedenlerle yapılan devamsızlıklarda, öğrencinin stajlarını eksik kabul edip etmemeye ilgili Bölüm Staj Komisyonları karar verir.  3 günlük mazeretsiz devamsızlıklar için devamsız gün sayısı staj günü olarak kabul edilemez.

 

* Staj komisyonu: Dr. Öğr. Üyesi Meltem Apaydın Üstün, Arş. Gör. Dr. Lütfi Ulusoy, Arş. Gör Serap Kılınç Evran ve Arş. Gör. İsmail Dilman

* Staj komisyonu başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Meltem Apaydın Üstün

** Staj sorumlunuz Elektrik Mühendisleri Odası'na bağlı mesleklerden birine sahip olmalıdır. Bilgisayar Mühendisleri EMO'dan ayrılmıştır.

*** Sigorta işlemleriniz stajlardan sorumlu memur Figen Köroğlu tarafından yapılacaktır.

**** Staj defterleri ve pratik çalışma belgesi, Arş. Gör. Dr. Lütfi Ulusoy, Arş. Gör Serap Kılınç Evran ve Arş. Gör. İsmail Dilman’a teslim edilecektir.